?>

Sýrárna Appenzell v obci Stein

O Appenzellerském sýru se tvrdí, že je to prý nejpikantnější sýr Švýcarska vůbec. Jedná se o tvrdý sýr z nepasterizovaného kravského mléka, který se po dobu zrání potírá speciální směsí bylin. Vyznačuje se velmi aromatickou chutí, přičemž doba zrání ji výrazně ovlivňuje. Výrobu tohoto známého sýru můžete sledovat z návštěvnické galerie předváděcí sýrárny Appenzell, v severovýchodním Švýcarsku. Otevřeno má každý den.

Ukázková sýrárna (Appenzeller Schaukäserei) ve Steinu je poměrně moderním provozem, ale přesto ve výrobním postupu zachová všechny tradiční prvky technologie výroby sýra. Mléko do ní denně dodává nejrůznějším způsobem asi 70 sedláků z okolí a sama sýrárna vyrobí 700 tun sýra ročně. Podstatou výroby Appenzelleru je zpracování čerstvého, syrového kravského mléka. Mléko pochází od místního plemene švýcarských hnědých krav. Dojnice na horských a podhorských loukách spásají šťavnaté kvetoucí byliny a traviny, které dávají mléku a posléze i sýru výsledný buket.

Nejpůsobivějším momentem prohlídky sýrárny je určitě pohled na 13 500 zrajících bochníků sýra z návštěvnické galerie, tedy z výšky asi šesti metrů. K vidění je také zpracovávání syrovátky a čichové buňky zase ocení legendární vůni bylinného solného roztoku.

Otevírací doba: celoročně květen – říjen od 9 do 18:30 hodin, listopad – duben od 9 do 17:30 hodin.
Poplatky: 0, komentovaná prohlídka s iPadem 10 CHF
Web: www.appenzellerland.ch; www.schaukaeserei.ch; www.appenzell.info
Adresa: Dorf 711, 9063 Stein, Švýcarsko
GPS: 47.373384617253606; 9.344801500000017