Emmentaler Schaukäserei – poznejte, jak se vyrábí ementál

Tajemství ruční výroby oblíbeného sýra ementál objevíte v malebné vesničce Affoltern im Emmental, kde sídlí světoznámá firma Emmental AOP. Rádi vás zde zavedou jak do historie, tak do moderní výrobní techniky, kterou můžete sledovat přes velké okno přímo ve výrobní hale.

Malá “sýrová obec” Affoltern se nachází na severozápadě Švýcarska nedaleko Bernu. Pokud si na ementálu rádi pochutnáte, pak sem prostě musíte zajet. O tradiční výrobě se dozvíte v krásné historické budově v alpském stylu z roku 1741. Na moderní výrobu se můžete podívat z prosklené galerie v hlavní budově. Nahlédnout můžete také do skladu sýrů či solné lázně. Dvě zdejší restaurace podávají vynikající regionální a sezónní speciality, které si lze vychutnat z letní terasy. Sýrové lahůdky, suvenýry a dárky můžete zakoupit ve firemním obchodě, nechybí zde ani příjemná pekárna, která láká nejen na sladké dobroty.

Ukázka moderní výroby začíná vždy v 10 hodin. Ukázky tradiční výroby začínají ve 14 hodin, ve 14:40 přijde na řadu druhý krok výroby – krájení sýřeniny. V 16 hodin se vyndávají hotové sýry z formy. Prohlídky probíhají v němčině, angličtině, francouzštině a italštině.

Otevírací doba: celoročně 9 až 17 hodin
Poplatky: 0 (návštěva výrobny je zdarma)
Web: http://emmentaler-schaukaeserei.ch/
Adresa: Schaukäsereistrasse 6, 3416 Affoltern i.E., Švýcarsko
GPS: 47.063617517067506; 7.731536900000037