Emmentaler Schaukäserei – poznejte, jak se vyrábí ementál
Malá „sýrová obec“ Affoltern se nachází na severozápadě Švýcarska nedaleko Bernu. Pokud si na ementálu rádi pochutnáte, pak sem prostě musíte zajet. O tradiční výrobě se dozvíte v krásné historické budově v alpském stylu z roku 1741. Na moderní výrobu se můžete podívat z prosklené galerie v hlavní budově. Nahlédnout můžete také do skladu sýrů či solné lázně. Dvě zdejší restaurace podávají vynikající regionální a sezónní speciality, které si lze vychutnat z letní terasy. Sýrové lahůdky, suvenýry a dárky můžete zakoupit ve firemním obchodě, nechybí zde ani příjemná pekárna, která láká nejen na sladké dobroty.
Ukázka moderní výroby začíná vždy v 10 hodin. Ukázky tradiční výroby začínají ve 14 hodin, ve 14:40 přijde na řadu druhý krok výroby – krájení sýřeniny. V 16 hodin se vyndávají hotové sýry z formy. Prohlídky probíhají v němčině, angličtině, francouzštině a italštině.
Otevírací doba: celoročně 9 až 17 hodin
Poplatky: 0 (návštěva výrobny je zdarma)
Web: http://emmentaler-schaukaeserei.ch/
Adresa: Schaukäsereistrasse 6, 3416 Affoltern i.E., Švýcarsko
GPS: 47.063617517067506; 7.731536900000037